Oczy, dzięki zmysłowi wzroku nasze życie jest bardzo bogate.

Istnieją składniki, które istotnie wpływają na wzrok.
Aktualnie, coraz więcej badań naukowych potwierdza, że niektóre rodzaje produktów żywnościowych mogą wpływać na poprawę wzroku. Nawet w przypadku, gdy widzenie pogarsza się od dłuższego czasu. Na pewno wielu osobom może wydawać się to trudne do zaakceptowania, lecz w istocie, wyjaśnienie tej teorii jest dużo prostsze, otóż pogorszenie narządu wzroku u człowieka, nie zależy tylko od jego wieku (uważa się, że dolegliwość dotyka zwykle osoby starsze, ale tak nie jest).
Dyskretne oraz niewidzialne atakowanie oczu
Podstawową przyczyną są tak zwane wolne rodniki tlenowe, które w sposób bezustanny mogą wpływać destrukcyjnie na oczy. Te substancje utleniają oraz stopniowo degradują plamkę żółtą, soczewkę a następnie siatkówkę, a więc najbardziej znaczące i najwrażliwsze elementy budujące narząd wzroku. Co gorsze, stopniowe niszczenie wzroku przez wolne rodniki jest potajemne i niezupełnie widoczne. Niestety nie można tego uniknąć, bo sama kwestia, że człowiek oddycha to już jest pewne ryzyko. Niektóre źródła reaktywnych form tlenu, czyli wolnych rodników mogą atakować oczy w sposób momentalny, poprzez niektóre czynniki, takie jak np. promieniowanie słoneczne, dym papierosowy, promieniowanie światła sztucznego (telewizora, telefonu, tabletu albo telewizora), a także zanieczyszczenie powietrza (spaliny z silników). Już wiadomo, nie można unikać tego nieustannego dyskretnego bombardowania oczu. Jednak, jest też dobra wiadomość – można odpowiednio ochronić swoje oczy. Nasuwa się pytanie: ,,jak to zrobić”? Należy, więc budować trwałą linię obrony za pomocą substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Działają one jak naturalna tarcza obronna przeciwdziałająca wolnym rodnikom i powodowanymi przez nie uszkodzeniom oksydacyjnym, które w rezultacie uszkadzają komórki oczu.
Jak ochronić oczy?
Za sprawą odpowiedniego działania antyoksydantów, oczy są lepiej nasycane oraz ochraniane. Wzrok może nawet się polepszyć. Przez dłuższy okres czasu, istotnie zwiększa się prawdopodobieństwo, że w przyszłości ktoś będzie mógł bez większych problemów czytać albo prowadzić samochód. Mogłoby to również wzbudzić zdziwienie w czasie wizyty kontrolnej u lekarza, który, z pewnością będzie chciał poznać, jaki jest tego sekret. Antyoksydanty ponadto także zmniejszają ryzyko bólu z powodu poważnej choroby oczu, jaką jest zwyrodnienie plamki żółtej zaćma czy też jaskra. W sumie te trzy schorzenia są podstawowym powodem ślepoty oraz zaburzenia wzroku u Polaków, którzy ukończyli 50 rok życia. Czytając poniższą treść, dowiesz się więcej o tych chorobach. Lecz na początku warto wspomnieć, że najsilniejszymi substancjami antyoksydacyjnymi dla oczu są: cynk, witamina C oraz witamina D, a także związki należące do grupy karotenoidów, takie jak zeaksantyna i luteina. Te substancje odżywcze pojawiają się naturalnie w najbardziej delikatnych i wrażliwych częściach oczu:
Witamina E pojawia się w soczewce, oraz w plamce żółtej i siatkówce oka.
Cynk występuje w siatkówce, aczkolwiek jego poziom zmniejsza sie wraz wiekiem, a to powoduje, że wzrok się osłabia i wzrasta ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
Luteina i zeaksantyna występują przeważnie w plamce żółtej, która chociaż zajmuje około 3% obszaru siatkówki, to przekazuje niemal 90% informacji wizualnej.
Witamina C jest niezbędna przede wszystkim w soczewce (znaczący składnik oka). Soczewka jest elementem, który jest w stanie się dostosować w taki sposób, aby ostrość widzenia z daleka bądź z bliska była odpowiednia.
Powyższe związki odżywcze znajdują w produktach żywnościowych. Ostrygi są bogatym źródłem cynku, a papryka to świetne źródło witaminy C. Luteina i zeaksantyna występują w szpinaku, natomiast migdały zawierają dużą ilość witaminy E. Biorąc wszystko pod uwagę można stwierdzić, że to pierwszy krok, do polepszenia wzroku, a poza tym trzeba wykonywać właściwe ćwiczenia, o których mowa w dalszej części artykułu.
Kolejnym krokiem jest systematyczne spożywanie ostryg, papryki, migdałów i szpinaku. Etap trzeci topotrzeba stosowanie suplementów diety. Równocześnie z wiekiem obniża się zdolność wchłaniania substancji odżywczych w organizmie wielu ludzi. Tracą oni przez to swoistą tarczę ochronną przed wolnymi rodnikami. Oznacza to, że istnieje potrzeba zażywania większych oraz bardziej regularnych i należytych porcji antyoksydantów, których prawie nikt nie jest w stanie sobie dostarczyć tylko poprzez odżywianie. Nie jednej osobie trudno byłoby każdego dnia jeść szpinak, paprykę, albo migdały i ostrygi. Lecz nie ma powodu do zamartwiania się, ponieważ problem ten jest z reguły bardzo powszechny. Z racji tego doświadczeni eksperci do spraw żywienia, a także okuliści rekomendują suplementy diety, które zawierają antyoksydanty. Stosując takie właśnie preparaty, można być w stanie zwalczyć szkodliwe wolne rodniki, powodujących coraz więcej uszkodzeń, i znacznie pogarszających wzrok i wpływających na rozwój chorób oczu.
Udokumentowana skuteczność poprawy wzroku
Wiele klinicznych badań wskazuje, że przyjmowanie suplementów diety bogatych w antyoksydanty powoduje polepszenie wzroku. Najistotniejsze zmiany zaobserwowano w ostrości wzroku z bliska oraz z daleka. Istnieje, więc możliwość uzyskania większej swobody podczas czytania, naprawiania rzeczy albo szycia. Tak samo może być wygodniej, podczas prowadzenia pojazdu, ale również pójścia do teatru, czy do kina. Antyoksydanty dodatkowo polepszają rozróżnianie barw i pole widzenia. Co więcej, dotychczasowe analizy naukowe dowiodły, że substancje antyoksydacyjne poprawiają wzrok w sytuacjach niedostatecznego oświetlenia i oślepienia, a taki efekty przyda się w trakcie wieczornego prowadzenia samochodu (polepszenie widoczności drogi i brak oślepienia ze strony innych pojazdów). Testy z udziałem antyoksydantów są przekonujące na tyle, że nawet organizacje do spraw zdrowia zaaprobowały oficjalnie te właściwości.
European Food Safety Agency (EFSA) uznało cynk, witaminę E oraz C za pozytywne minerały wpływające zbawiennie na zdrowie, ochraniając komórki przed zmianami patologicznymi np. oksydacją. Natomiast AFSSA (Agence Française de Sécurité Sanitaire des Aliments) zarekomendowała, że zeaksantyna i luteina wspomagają ochronę soczewki i siatkówki przed oksydacją.
Po ukończeniu 40 roku życia oczom grozi…
Po ukończeniu 40 lat, wzrasta ryzyko ślepoty oraz innych zaburzeń wzroku. Najistotniejsze schorzenia to zwyrodnienie plamki żółtej, zaćma i jaskra. Uważa się, że po ukończeniu właśnie tego wieku nawet co czwarty Polak może mieć zwyrodnienie plamki żółtej a jeśli wziąć pod uwagę całą populację na świecie to sprawa jest poważna. Zwyrodnienie plamki żółtej degraduje najbardziej wrażliwe części oczu, czyli plamkę żółtą, ale nie tylko, niszczy również siatkówkę i soczewkę. Choroba jest tym bardziej niebezpieczna, że pojawia się niespodziewanie. Trudno jest wyobrazić sobie, że nagle nie można już czytać swoich ulubionych lektur albo prowadzić samochodu, lub po prostu rozpoznać twarzy bliskich osób. Skutki zwyrodnienia plamki żółtej są bardzo przykre – tym bardziej, że są niestety nieodwracalne. W najlepszym wypadku, lekarz okulista będzie mógł powstrzymać progresję choroby poprzez zastosowanie odpowiedniego leku do oczu, aczkolwiek jest na to bardzo mało czasu i wiadomo, że na operację w Polsce czeka się bardzo długo. Z tej przyczyny w większości przypadków, może być już za późno. Zakładając, że służba zdrowia jest obojętna, swego rodzaju alternatywą jest ochrona oczu wtedy, gdy istnieje jeszcze taka możliwość.
Jak pomóc swoim oczom, kiedy nie jest jeszcze za późno.
Dosyć obszerne badanie zrealizowane w Stanach Zjednoczonych dowiodło, że można jeszcze zapobiec zwyrodnieniu plamki żółtej poprzez zastosowanie suplementu z witaminami E i C oraz z luteiną, cynkiem i zeaksantyną. Ponadto, istnieje dziki owoc, który znany jest od bardzo dawna, i chroni oczy, a także poprawia wzrok. Ten owoc to oczywiście leśna czarna jagoda (inne nazwy to borówka czernica lub borówka czarna).
Tajemnica pilotów na poprawę wzroku
Możliwości jagody czarnej odkryli piloci Royal Air Force, którzy spożywali owoce borówki każdego dnia. Następnie w wielu badaniach udowodniono, że borówka czernica oddziałuje korzystnie na wzrok, a zwłaszcza zapobiega rozwojowi zaćmy i zwyrodnieniu plamki żółtej.
Kolejne analizy wykazały, że czynny biologicznie związek występujący w jagodzie, tak zwana antocyjanidyna, efektywnie polepsza ostrość wzroku oraz widzenie w porze wieczornej m.in. wśród pilotów, kierowców samochodów ciężarowych, kontrolerów ruchu lotniczego, osób z retinopatią barwnikową, zwyrodnieniem plamki żółtej, rozwijającą się krótkowzrocznością, retinopatią cukrzycową, bądź z zapaleniem siatkówki.
Wszechstronny suplement diety
Na podstawie wyników tych analiz, stworzono suplement diety o nazwie OCULUS. Preparat ten łączy borówkę czarną z antyoksydantami, o których wspomniano wcześniej (cynk, witamina C, luteina, witamina E, zeaksantyna). Każdy z tych ważnych składników odgrywa kluczową funkcję w walce z uszkodzeniem tkanek z powodu wolnych rodników. Składniki te polepszają wzrok, chronią przed chorobami oczu, mocno związanymi ze stresem oksydacyjnym. Wystarczy stosować 1 kapsułkę każdego dnia, aby dostarczyć należytą dawkę naturalnych substancji, które są nieodzownym elementem zdrowych oczu. Te związki to: witamina C (240 mg) witamina E (30 mg), cynk (15 mg), wyciąg z borówki czarnej (540 mg), luteina (30 mg), zeaksantyna (6 mg) oraz witamina A (0,8 mg). Każdy poszczególny czynnik występuje w stężeniu zgodnym z badaniami naukowymi, które potwierdziły ich pożyteczność na poprawę wzroku, zwalczanie zaćmy, jak i zwyrodnienia plamki żółtej i jaskry, oraz na zmęczone oczy.
Składniki w 100% naturalne oraz łatwo przyswajalne
Kwas L-askorbinowy, czyli witamina C w OCULUSIE jest jednakowa jak ta występująca w naturze. Wybrano naturalną witaminę E w formie Dl-tokoferylu, ponieważ jest najlepiej wchłaniana przez organizm. Z kolei cynk występuje w formie cytrynianu trój cynkowego, ponieważ jest uznany za najlepiej wchłaniany. Luteina wraz z zeaksantyną pochodzą z kwiatów nagietka i właśnie one są odpowiedzialne za jego piękną pomarańczową barwę. Wyciąg z jagody czarnej pochodzi z dzikiego owocu Vaccinum myrtillus L. Gatunek ten, obfituje w składniki chroniące oczu, czyli antocyjanidyny. To także ten gatunek, który był wykorzystywany w wielu badaniach, o których wspomniano powyżej. Odpowiednia formuła pozwala na skuteczną regenerację oczu, bez okularów.
Oczy nie przystosowane do tego, aby patrzeć przez okulary
Blisko 70% Polaków odczuwa pewne przykre odczucia związane z oczami. Prawie co druga osoba w Polsce nosi okulary bądź soczewki. Większość osób zapewne uważa, że okulary są przypisane aż do końca życia. Ludzie nie mogą sobie wyobrazić tego, że ich wzrok mógłby się poprawić wraz z upływem czasu. Sądzą oni, że jedynym wyjściem, z którego mogą skorzystać jest chirurgiczna korekcja wzroku aż do końcowego momentu, gdy nie będzie można nic więcej zrobić. Po ukończeniu 80 roku życia, mało ludzi potrafi jeszcze bez większych problemów czytać książki albo wyraźnie widzieć twarz bliskich osób, nawet z przy użyciu okularów. W celu ochrony oczu i możliwości polepszenia swojego wzroku, bez narażenia i w sposób naturalny, trzeba zadbać o swój sposób odżywiania. Należy starać się, codziennie spożywać produkty, które zapewnią oczom należytą dawkę cynku, witaminy C, zeaksantyny, witaminy E, oraz ekstraktu z borówki czarnej. Odpowiednio pielęgnując swoje oczy, można sprawić, że wzrok będzie bardzo dobry nawet przez długie lata życia. Życie będzie spokojniejsze i bardziej niezależnie. Czytanie gazet, oglądanie filmów, prowadzenie samochodu i korzystanie z komputera, jak też podziwianie natury przebiegnie bez obaw i może być wyraźniejsze, a do tego zniknie problem związany z brakiem wyraźnego widzenia twarzy bliskich osób, gdyż nastąpi polepszenie się wzrok.
Indywidualne dokonanie oceny i porównanie wyników.
Można nawet dziś bez żadnego ryzyka przetestować OCULUS. Ochrona oraz 100% satysfakcja gwarantowane. Wystarczy spróbować. Producent zapewnia rzetelność w stosunku do klienta, a dobra relacja z nim to podstawa.
Antyoksydanty zawarte w OCULUSIE działają od przyjęcia pierwszej dawki. Przy stosowaniu suplementu OCULUS, poprawę powinno się zauważyć już w ciągu 3 tygodni (maksymalny czas to 2 miesiące), do tego obniżenie odczucia zmęczenia oczu, zwłaszcza w przypadku spędzania dużej ilości czasu przed ekranem telewizora lub komputera. Po kilku miesiącach, powinna nastąpić istotna poprawa widoczności, nie tylko w dzień, ale również nocą, np. w trakcie prowadzenia pojazdu. Według wielu badań naukowych ryzyko zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej i jaskry także się zmniejszy. Oczywiście na ma stu procentowej pewności, że te choroby całkowicie nie wystąpią. Należy przede wszystkim wykonywać systematyczne badania u lekarza okulisty.
Suplement OCULUS stworzono z ogromną troską wedle najnowszych analiz naukowych. Może być to bardzo dobre i skuteczne uzupełnienie codziennej diety w cenne substancje, dodatkowo są one polecane przez wielu ekspertów, co jest zaletą.